Tlačí vás čas a motivácia upadá? Tipy, ako sa namotivovať a úspešne dokončiť bakalársku prácu

Začať pracovať na čomkoľvek je relatívne jednoduché, no dokončiť veci do konca je už náročná úloha. Aj v tomto článku sa budeme točiť okolo bakalárskej práce, no nedostatok alebo strata motivácie je bežnou súčasťou našich životov. Druhy motivácie môžu byť rôzne a dnes ich popíšeme, aby ste opäť nabrali chuť pracovať

Vyčerpanie tesne pred cieľom

Väčšina študentov sa dostane počas štúdia do bodu, kedy ich už škola nebaví, pociťujú psychické vyčerpanie, tlak a akoby zabudli na cieľ, ktorý si vytýčili. Tieto pocity môžete zažívať aj tesne pred dokončením bakalárskej práce

Najhoršie je na celej situácii to, že termín odovzdania práce a jej obhajoba sa blíži nezadržateľnou rýchlosťou, lenže vy si myslíte, že sa nedokážete pozbierať a nájsť silu pokračovať. Mýlite sa. Ste silní a dokážete to, len vás treba trochu povzbudiť

S veľkou pravdepodobnosťou je vás s týmto problémom v ročníku viac a mnohí si prechádzate psychicky náročným obdobím. Je dobré čím skôr vystúpiť z vlaku, v ktorom sa všetci opúšťajú a hľadať spôsoby, ako sa namotivovať. Najskôr vám však predstavíme typy motivácie.

Vonkajšia motivácia

Keď vás k vytýčeným cieľom vedie vízia odmeny, úspechu alebo túžba vyhnúť sa určitému trestu, hovoríme o vonkajšej motivácii. Inými slovami, na úlohe nepracujete preto, že vás to baví, ale kvôli tomu, aby ste sa vyhli niečomu nepríjemnému. Teda neštudovali ste tri roky len kvôli tomu, aby ste to vzdali tesne pred dverami a zahodili toľké úsilie.

Vnútorná motivácia

Vnútorná motivácia pramení priamo z vášho vnútra, cítite energiu a inšpiráciu, ktoré vás prirodzene vedú k tomu, aby ste úlohu dokončili. To znamená, že vaša práca je v súlade s vašimi hodnotami a nepotrebujete žiadne z vonkajších motivátorov. Viete, čo chcete a idete tomu naproti.

Prejdime však k samotným tipom, ako opäť naštartovať motiváciu.

Bez plánu sa nepohnete ďalej

Aj keď ste už takmer pred koncom, nepodceňujte vypracovanie denného plánu. Ak sa posledné dni zahltíte len prácou, budete sa cítiť veľmi zle, vysilene a s veľkou pravdepodobnosťou skončíte pri prokrastinácii. Nesnažte sa robiť všetko naraz, na každý deň si stanovte čiastkový cieľ a uistite sa, že ho splníte. 

Oddych, oddych a ešte raz oddych

Tak, ako sa svaly potrebujú zregenerovať po náročnom tréningu, tak aj vaša hlava potrebuje relax. Mnohí študenti sa nalievajú kávou, energetickými nápojmi, trávia väčšinu dňa na sociálnych sieťach a trpia nespavosťou. Ideálne bude, ak si večer do postele nebudete brať telefón, pretože modré svetlo večer narúša spánkový režim. Ak to tak cítite, zdriemnite si aj cez deň. 

Povzbuďte sa

Keď sa vám každý deň podarí splniť čiastkové úlohy, vždy sa odmeňte nejakou drobnosťou. Môžete si upiecť koláč, zájsť do wellnessu, na masáž, skupinové cvičenie, do kina s priateľmi. Dbajte na to, aby neboli vaše dni stereotypné. No a keď prácu dokončíte a úspešne obhájite a zoštátnicujete, za odmenu môžete zájsť niekam na dovolenku. A napokon, najväčšou odmenou bude aj miesto v skvelej práci. 

Sledujte motivačné videá

Je pravda, že motivačné videá sa stali akými klišé a nejednému človeku už pripadajú otravné. No v začínajúcej fáze vyhorenia môžu byť pre vás skvelou inšpiráciou a podnetom k tomu, aby ste sa nevzdávali a pripomenuli si vaše ciele. Samozrejme, že sú aj iné možnosti, môžete sa obrátiť na človeka, ktorý vás inšpiruje, ku ktorému vzhliadate alebo na psychológa či mentálneho kouča. 

Ak vás táto náročná životná fáza ešte len čaká, no chcete sa vopred pripraviť, prečítajte si naše ďalšie články napríklad o tom, ako sa píše bakalárska práca, ako si uľahčiť celý proces, na čo nezabudnúť a podobne. Ak by ste potrebovali pomôcť, náš tím vám s radosťou pomôže! 🙂